Dahiliye
Günümüz modern tıbbında bilimsel ve teknolojik gelişmelere paralel olarak İç Hastalıkları birimi (Genel dahiliye) kendi içinde birçok yan dala ayrılmakla beraber erişkin hasta grubunun cerrahi dışı tüm şikayetlerinin direkt çözüm merkezi olmaya devam etmektedir.Halk arasında İç Hastalıkları olarak adlandırılan Dahiliye bölümü geniş kapsamlı bir bilim dalıdır.
Çeşitli yakınmalar ile başvuran hastaların ayaktan ve yatarak tedavilerinin düzenlendiği bölüm olup,sorunlarını gidermede kılavuz görevi üstlenmektedir.
Bu nedenle hastaların ilk başvuru yaparak tetkiklerinin yapıldığı,ilk teşhisinin konulduğu,hastalığın durumuna göre ya bu birim tarafından tedavisinin düzenlendiği ya da bir başka branşa sevk edildiği bölümdür.Genel yaklaşım itibariyle, hastayı objektif değerlendirmek ve tedavi etmek Genel Dahiliyenin temel prensibidir. İç hastalıkları Uzmanı tanısını koyduğu hastayı cerrahi tedavi gerektiği durumlarda genel cerrahi başta olmak üzere tüm cerrahi branşlara yönlendirmektedir. Yine ameliyat öncesi-ameliyat sonrası birçok vakanın kalp, akciğer (solunum), böbrek-karaciğer problemlerinin çözümüne direkt deveye giren ve sorunu çözen birim İç Hastalıklarıdır. Özetle erişkinlerin sağlık sorunlarının tümünde ilk başvuru merkezi ve çözüm ünitesi iç Hastalıkları Birimidir.
Hipertansiyon (Yüksek Tansiyon)
Kalp, böbrek, beyin ve göz gibi hayati organlar üzerinde ciddi tahribatlar yapan Hipertansiyon günümüzün en önemli ve yaygın, tedavi edilmesi gereken hastalıklarından birisidir.
Diyabet (Şeker Hastalığı)
Göz, böbrek, kalp, sinir sistemi ve benzeri tüm hayati organlarda ciddi tahribat yapan Şeker hastalığının çok su içme, sık idrara çıkma, halsizlik gibi çok bilinen belirtileri asla ihmal edilmemeli; zaman kaybedilmeden tanı ve tedavisine başlanmalıdır.
Guatr
Ülkemizde hayli yaygın olan bir hastalıktır. Guatrı olan bir hastanın ortaya çıkan belirtilerini göz ardı etmemek gerekir. Hastalık nedeniyle terleme, ellerde titreme, sinirlilik, sıcağa dayanamama, zayıflama ve sıklıkla boyunda şişlik görülür. İyileşmesi mümkün olan bir guatr, geciktirilirse ya da ilaç tedavisine cevap alınamazsa cerrahi müdahale gerekebilir.
Kalp Yetmezliği
Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de ölümlerin en sık nedeni, Kalp hastalıklarından kaynaklanır. Kalp hastalıklarının büyük bir kısmı, daha önce ciddi bir belirti vermeksizin aniden ortaya çıkar ve bu hastalık ile ilgili yüksek oranda ani ölümler görülür. Sık sık kontrol, muhtemel riskleri azaltır.
Koroner Kalp Hastalıkları
Kalbi besleyen damarlardan birinin kan pıhtısı ile aniden tıkanması sonucu kalp krizi oluşur. Kalp krizi geçiren hastanın; özellikle ilk saatlerde daha fazla olmak üzere ilk günlerde, hayati tehlikesi çok yüksektir. Bu nedenle bu tür hastalar, Koroner Yoğun Bakım Üniteleri’nde takip ve tedavi edilir.